20 Aralık 2016 Salı

AŞK DİYE ADLANDIRILAN SAFSATALAR

 Aşk nedir?
Önce bu sorunun cevabının bulunması gerekir. Sözlükteki anlamıyla aşk; bir şeye ya da bir kimseye duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusudur.
Tabi bu sözlükteki anlamıyla aşk, aşk kişiye göre ve yaşadıklarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çok seversin kavuşamazsın aşk olur ya da kavuşursun bağlanırsın aşk olur. Ama bana sorarsanız bu zamanda aşk diye bir şey kalmadı.


Niye böyle diyorsun ki? diye mırıldandığınızı duyar gibiyim.

Ama şöyle bir düşünün ve etrafınızdaki ilişkilere bir göz atın. Kızlar ve erkekler artık sadece maddi bir takım unsurlara takılıp kalmışlar. Onlar için artık bir arada olmak, birlikte zaman geçirmek ya da bir şeyler paylaşmak pekte mühim değil. Kızlar için erkeklerin cebi, erkekler içinse kızların fiziksel özellikleri ön plandadır. Beğenme duygusuyla başlayan daha sonra elde etme çabalarıyla devam eden, elde ettikten sonra duygudan ve saygıdan yoksun geçen zamanın ardından belli bahanelerle bitirilen ilişkiler. Bu ilişkiyi hadi bitirdiniz gerçekten bir sorun vardı diyelim. Peki ayrıldıktan sonra saygınızı hala korumaya devem ederek bitirmeyi başarabilsek keşke. Ama yok olur mu illa taraflarda bir ben daha çok sevdim, daha çok değer verdim kaygısı. Bide karalamalar, suç atmalar hatta iftiralara kadar giden bir boyutu da var günümüz ilişkilerinin. Başladığı gibi bitirmesini de yormadan ve yaralamadan yapmalı bence.

işte bu sebeplerden günümüz ilişkileri aşk mı sizce?

Bence artık eski aşkların ömrü çoktan doldu.Nerede o Aslı için yanıp kül olan Keremler, dağlar delen Ferhatlar çöle düşen Mecnunlar...Methiyeler dizen padişahlar. Şimdi bizim yaşadığımız duygudan ve histen yoksun ilişkileri duysalar o zaman bizim yaşadıklarımız neydi? diye sorgulamaya başlarlar.

Benim aşk diye adlandırdığım örneklere bakalım isterseniz...

Türkmen kızının Yavuz Sultan Selim'e aşkı küçük bir otağda şu dizelerle başlar ve devam eder.
"SEVEN İNSAN NEYLESİN" arkasından Yavuz Sultan Selimin dizeleri cesaretlendirici özellikler taşımaktadır."HEMEN DERDİN SÖYLESİN" daha sonra ise  bu aşk sırasıyla şu dizelerle devam eder.
"YA KORKUYORSA NEYLESİN" 
"HİÇ KORKMASIN  SÖYLESİN"
Bu dizeler üzerine Yavuz Sultan Selim bu Türkmen kızını merak eder ve huzuruna çağırtır. Türkmen kızı Sultanın huzuruna gelir ancak Sultanın yüzüne bakamadan orada kalp krizi geçirerek vefat eder. Yavuz Sultan ise bu aşkı karşılıksız bırakmaz ve ona güzel bir mezar yaptırır.


Ya Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan için yazdığı mektuplar."İstanbul'um, Karaman'ım, bütün Anadolu ve Rum ülkesindeki diyara bedel sevgilim". Koskoca imparatorluğun sahibi olan Sultan Süleyman Han'ın yazdığı dizelere bakın. Sevdiği kadını kendi diyarı sayan, ondan başka hiçbir şeyi gözü görmeyen.Ya Malta'da hapis olduğu süre zarfında aşık olduğu sevgili eşi Piraye'ye şiirler ve mektuplar yazmaya devam eden Nazım Hikmet. Ya aşkını Mona Roza şiiriyle haykıran ama aşkına hiçbir zaman karşılık bulamayan, sevdasının yerine de başka bir sevda koyamayan koca yürekli Sezai Karakoç... 
Çaresizliğini şu dizelerle anlatan:

"Mona Roza siyah güller, ak güller"
"Gülcenin gülleri ve beyaz yatak"
"Kanadı kırık kuş merhamet ister"
"Ah, senin yüzünden kana batacak"
"Mona Roza siyah güller, ak güller"


Bu dizelere rağmen sevmiş ama sevilmemiştir.

Ya Cemal Safi'nin Tek Hece şiirine ne demeli... Hem ilahi aşkı hem beşeri aşkı ele alan yani aşkın bütün hallerini göz önüne seren...



                            "DİL ÜZMEZİM TEK HECE VAR İSMİMDE BENİM ADIM AŞK"

Ya Neşet Ertaş'a ne demeli...
Hiç "Seni seviyorum aşkım" sözüyle, "Evvelim sen oldun, ahirim sensin" sözleri eş değer tutulabilir mi?

Daha böyle niceleri... Bu aşıkların hangisini söylemeli yada hangisini yazmalı...
Şimdi dönün ve bir daha bakın aşk diye adlandırdıklarınıza. Aşk karşılık beklemeden olur ya da bir şeylerden vazgeçerek...
Üzmeden, kırmadan sevin bence ve sevmek eylemini de öyle her gelene ziyan etmeyin. Hak eden insana açın gönül kapılarınızı ve yavaşça buyur edin içeri.
Şimdi bir bakın etrafınızdaki aşklara ya da kendi yaşadıklarınıza, sevmeyi ve sevilmeyi ne kadar becerebiliyorsunuz.

Tabi bu söylediklerim aşkı ziyan etmeden yaşamasını bilenlere değil " AŞK DİYE ADLANDIRILAN BAZI SAFSATALARA".

Aşkın aslında çokta kolay olmadığını ve her duygunun aşk sanılmaması gerektiğini anlamanız umuduyla...


   

3 yorum: